Významný francúzsky politik a právnik Jean Anthelme Brillat-Savarin krátko pred svojou smrťou povedal: “Objavenie nového jedla prinesie ľudstvu viac potešenia ako objavenie novej hviezdy.” Po vyskúšaní týchto jarných receptov mu možno dáte za pravdu. :)

Skvelé muffiny z lístkového cesta so špenátovo-šampiňónovou plnkou

Ingrediencie:

  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • šampiňóny
  • 500 g čerstvého mladého špenátu
  • pažítka
  • 150 g kyslej smotany
  • 4 vajcia
  • citrónová šťava
  • soľ, korenie, muškátový oriešok
  • lístkové cesto
  • olivový olej

 Postup prípravy:

  1. Na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak opražíme na olivovom oleji.
  2. Pridáme šampiňóny a necháme povariť.
  3. Na rade je čerstvý špenát, a všetko spolu podusíme.
  4. K dusenému špenátu pridáme pažítku, smotanu, vajcia, citrónovú šťavu.
  5. Osolíme, okoreníme, prisypeme muškátový oriešok.
  6. Lístkové cesto si vyvaľkáme a vykrojíme krúžky, ktoré naukladáme do formy. Do stredu každého dáme pripravenú zmes.
  7. Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 190 stupňov takých 45 minút.

Paradajkový koláč so syrom (videorecept)

Skvelý paradajkový koláč so syrom a pažítkou. Na jeho prípravu budete potrebovať

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 120 g masla
  • 1 vajce
  • pochúťková smotana
  • 60 g parmezánu
  • 220 g taveného syru
  • 1 tvaroh
  • pažítka
  • cherry paradajky
  • soľ
  • čierne korenie
  • muškátový oriešok

Postup prípravy:

Ako prvé si pripravíme vajíčkové cesto ako základ koláču. Druhú časť tvorí tvarohovo-syrová zmes a paradajky. Paradajkový koláč bez nich by asi nemohol byť paradajkovým koláčom. Poďme si však prezradiť samotný postup:

  1. Pripravíme si cesto zmiešaním hladkej múky, soli a masla. Pridáme vajce, prilejeme trošku vody a vypracujeme cesto. Necháme asi hodinku odstáť v chladničke.
  2. Zmiešame tvaroh, parmezán, tavený syr. Pridáme nakrájanú pažítku. Osolíme, okoreníme.
  3. Cesto rozdelíme na 3 časti a každú z nich vyvaľkáme.
  4. Maslom vytrieme formu a poukladáme 3 vrstvy spôsobom cesto-pripravená zmes.
  5. Vrchnú časť potretého cesta posypeme nastrúhanou mozzarellou a na ňu naukladáme rozpolené paradajky. Tie posypeme ešte mozzarellou.
  6. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov cca 45 minút do zlatista.
  7. Hotový koláč posypeme pažítkou.

Zdroj: Zelené Jablko, YouTube, YouTube Screen Shot