Odborníci bijú na poplach. Starším ľuďom sa podľa najnovších zistení nedostáva správne množstvo vápnika a proteínu, ktoré môžu byť vo vyššom veku priam životne dôležité. Namiesto štyroch denných odporúčaných dávok mliečnych výrobkov zvyknú ľudia v dôchodkovom veku konzumovať, žiaľ, iba jednu.

Doktorka Sandra Iuliano, vedúca výskumu na University of Melbourne tvrdí, že len štvrtina starších ľudí konzumuje odporúčané denné množstvo mliečnych výrobkov, čo je doslova alarmujúce. Podľa jej názoru je dôležité, aby starší ľudia disponovali dostatkom informácií ohľadom potreby prísunu potravín bohatých na vápnik a bielkoviny. Nedostatok mliečnych výrobkov býva prehliadaným problémom, ktorý má pritom jednoduché riešenie. Ozvláštniť stravu o pohár mlieka, jogurt, tvaroh či syr nemusí byť predsa vôbec náročné.

Mliečne výrobky obsahujú bielkoviny a sú ľahko konzumovateľné i pre tých, ktorým tuhšia strava robí problém. Pridávanie mliečnych produktov do varenia, nápojov či v rámci desiaty, je efektívnym spôsobom ich začlenenia do stravy,“ dodáva doktorka Iuliano.

Podľa výskumu majú dôchodcovia väčšiu tendenciu konzumovať dostatočné množstvo mäsa v porovnaní s mliečnymi výrobkami, a to aj napriek tomu, že oboje sú výborným zdrojom bielkovín. Vynechávaním mliečnych výrobkov sa ale starší ľudia ochudobňujú o vápnik i ďalšie živiny, ktoré v mäse nenájdeme.

V rámci výskumu s 215 účastníkmi vedci zistili, že dôchodcovia, ktorí konzumujú menej ako dve porcie mliečnych výrobkov denne, môžu trpieť nedostatkom bielkovín. A tí, ktorí neprijímajú ani jednu porciu, majú navyše zvýšené riziko podvýživy. Práve tieto poznatky boli jedným z kľúčových záverov v rámci rozsiahlej štúdie zameranej na zlepšenie výživy starších ľudí a zníženie výskytu zlomenín. Štúdia skúma vplyv konzumácie potravín bohatých na vápnik na svalovú hmotu, silu, funkciu i hustotu kostí. Konzumácia dostatočného množstva vápnika je kľúčová pri prevencii vzniku všetkých druhov fraktúr.

Hoci väčšina ľudí môže mať vo vyššom veku problém s prirodzeným trávením laktózy, netreba sa mliečnych výrobkov hneď a zaraz vzdávať. Stačí sa v obchode poobzerať po druhoch so zníženým obsahom laktózy, teda takzvaných lactofree produktoch. Chutia skvele a sú vhodné aj pre osoby s problémovým trávením, pričom všetky benefity mliečnych výrobkov si samozrejme uchovávajú.

Foto1TS

Zdroj foto: Media Central