V západných krajinách umrie každý rok alarmujúce percento populácie na náhle zlyhanie srdca. Istá štúdia poukázala na to, že aj keby mali všetky domácnosti a verejné miesta (letiská, kiná či reštaurácie) defibrilátory, podarilo by sa predísť iba jednému percentu úmrtí.

Rady, ako znížiť riziko srdcových ochorení, sa preto rozhodne oplatí poznať:

*Analytická štúdia v Americkom časopise preventívnej medicíny tvrdí, že zvýšenie hladiny omega–3 mastných kyselín v krvi znižuje riziko náhlych úmrtí až 8-násobne.

*Sledovanie stravovacích návykov na vzorke 20 000 ľudí potvrdilo, že pravidelná konzumácia rybieho oleja znižuje riziko náhleho infarktu až o polovicu.

* Konzumácia troch porcií mandlí, arašidov, pekanových či vlašských orechov na týždennej báze pomôže znížiť hladinu celkového cholesterolu až o 16%.

*Obmedzte príjem alkoholu maximálne na dva drinky denne. Jeden drink pritom zodpovedá množstvu 2 dl vína alebo jednej malej dávke destilátu.

*Znížte príjem sladkostí, bieleho cukru a škrobu, nezabúdajte samozrejme ani na pravidelný pohyb.

Tip na recept pre zdravé srdce: Pečená trevalla s paradajkami

Nemáte už chuť na lososa? Aj trevalla (druh morskej ryby) je výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín. Výborne sa k nej hodia paradajky, citrón a bazalka. Ak paradajky upečiete, získate z nich viac protirakovinovej látky lykopénu.

Pripravte si (pre 4 porcie):

450 g filiet z trevally

2 lyžice nízkotučnej majonézy z kanolového oleja

15 g čerstvých lístkov bazalky

2 veľké pokrájané paradajky

1 lyžica citrónovej šťavy

Štvrtina lyžičky čerstvo pomletého čierneho korenia

Aký je postup?

Príprava tohto chutného a zdravého pokrmu vám zaberie iba niekoľko minút. Rúru predhrejte na 200 stupňov Celzia. Rybu rozmiestnite na plech a potrite majonézou. Na každú filetu položte bazalku a paradajky, pokvapkajte citrónovou šťavou a okoreňte. Pečte 5 až 10 minút podľa hrúbky rýb, kým budú matné.

Zdroj foto: YouTube screenshot