Väčšina z vás už pravdepodobne veľmi dobre vie, aké jedlá bude servírovať na štedrovečerný stôl. Pre oneskorencov, ktorí sa nebránia ani miernym obmenám tradičných vianočných receptov, tu však máme dva netradičné vianočné tipy.

Vianočný zemiakový šalát

  • 1kg varených zemiakov
  • 3 cibule
  • 1 PL olivového oleja
  • 300g kyslých uhoriek
  • 1 PL nálevu z kyslých uhoriek
  • mleté čierne korenie
  • himalájska soľ

Zálievka (množstvo upravujeme podľa chuti):

  • 3 PL olivového oleja
  • 2 ČL jablčného octu
  • 1 PL bio dijonskej horčice
  • Mleté čierne korenie, soľ

Takýto je postup:

V šupke uvarené zemiaky po vychladnutí ošúpeme a pretlačíme mriežkou. Osolíme, okoreníme a pridáme nálev z kyslých uhoriek – každý podľa svojej vlastnej chuti. Najemno nakrájanú cibuľu opražíme a pridáme k zemiakom aj spolu s pokrájanými uhorkami. Pripravenú zálievku zmiešame so zemiakmi a necháme odstáť v chladničke.

Vianočná ryba v semienkovom obale

  • 4 biele filety alebo losos
  • 1 hrnček zmesi slnečnicových, sezamových a ľanových semienok
  • 1 PL sušených byliniek
  • citrónová šťava
  • himalájska soľ
  • 1 PL olivového oleja

Takýto je postup:

Rybu pokvapkáme citrónovou šťavou a osolíme. Bylinky (podľa vašej chuti) zmiešame so zmesou semienok. Jednu stranu ryby obaľujeme v semienkach s bylinkami – poriadne pritlačte rukou, aby sa zmes čo najviac prichytila na rybe. Stranu, kde nie sú semienka opečieme na olivovom oleji. Pripravte si pekáč vyložený papierom na pečenie a takto z jednej strany opečené rybky dáme piecť do rúry.

Dobrú chuť v kruhu najbližších a napríklad aj pri pohodovej hudbe. :)